Qui som?

Gigafoto no a la MAT

És una plataforma ciutadana oberta i activa que es reuneix regularment i que compta amb un grup motor i una extensa xarxa de persones i entitats col·laboradores de tot el teixit social del territori afectat i també de l’espai gironí i català enfocada a promoure un nou model energètic, evitant infraestructures innecessàries i promovent l’ús sostenible de les energies renovables en el nostre territori.

La seva activitat s’ha centrat sobretot en la derogació del Ramal de la MAT de 400kv de Riudaneres. Un projecte de ramal de 17 km que pretenia sortir des de la torre 134 de la MAT que ja creua Sta Coloma de Farners i des d’aquí (enmig de les Guilleries) fins a arribar a Riudarenes, per a enllaçar amb la futura subestació dels 400 kV i amb la d’Adif (que servirà per a alimentar el TAV i que ja està aixecada des del 2013). No a la MAt Selva ha canalitzat el rebuig frontal i total de població i el teixit empresarial i associatiu del territori. Aquest rebuig es va poder quantificar en la Consulta sobre el Ramal MAT (gener de 2014) i s’ha pogut veure en totes les mobilitzacions massives ininterrompudament, avui més actives que mai, en aquests 25 anys de reivindicació.

Hem liderat i participat en diferents conferències i estudis tècnics que desaconsellen la construcció del Ramal 400Kv i proposen alternatives més sostenibles (Col·legi d’Enginyers de Catalunya, Cilma, Most-*Enginyers…).

A nivell polític hem treballat en tot el territori i en tots els estaments parlamentaris perquè hi hagi una unanimitat i una amplíssima majoria demanant la derogació del Ramal. Fins i tot en aquest moment s’està procedint a la segona onada d’aprovacions ratificant i demanant que es derogui definitivament el Ramal de la MAT. S’ha arribat a un acord i s’ha aprovat la moció en una vintena de municipis, el Consell Comarcal de la Selva (que representa a 26), la Diputació de Girona (221 municipis) i el Parlament de Catalunya (La Generalitat també demana la seva derogació) i en el Congrés dels Diputats.

Un esforç de la ciutadania y de les institucions titànic en que s’ha demostrat les mancances tècniques i s’han aportat alternatives reals i viables, s’ha advertit de l’impacte mediambiental i econòmic per a aquest territori (doblement castigat) i s’ha mostrat el rebuig total durant 25 anys i que hi ha un consens en en tots els estaments en què cal derogar-lo.

Ja no hi ha més recorregut per a aquest projecte.

img_2701